Merkelová chce, aby EÚ mohla vetovať národné rozpočty

18.10.2012 Celý región

Berlín 18. októbra (TASR) - Európska únia (EÚ) musí mať právo intervenovať v prípade, že niektorý členský štát porušuje rozpočtové pravidlá. Vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová v dolnej komore parlamentu pred odchodom na summit v Bruseli.

"Dosiahli sme pokrok v posilnení fiškálnej disciplíny, ale zastávame názor, a hovorím v mene celej nemeckej vlády, že môžeme postúpiť o krok ďalej tým, že poskytneme EÚ právo zasahovať do národných rozpočtov," uviedla Merkelová.

Podľa kancelárky návrh nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubla na vytvorenie postu eurokomisára pre spoločnú menu, ktorý by mal právo vetovať rozpočty členských štátov, je jednou z možností, ako sa pohnúť dopredu. Dodala, že posilnenie právomoci EÚ by malo sprevádzať aj posilnenie úlohy Európskeho parlamentu.

Merkelová obhajuje aj vytvorenie európskeho fondu pre investície do špecifických projektov v členských štátoch, ktoré nemajú peniaze, aby sa na nich podieľali, ako to vyžadujú pravidlá EÚ. Nový fond, ktorý Merkelová označila za akýsi fond solidarity, by mohol byť podľa nej financovaný z budúcej dane z finančných transakcií.

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
 

Vyberte región